Zeddam: De Ank, een dubbelgroen groencentrum

Waar: Oude Doetinchemseweg 48, 7038 EJ Zeddam
Soort locatie: bedrijfsruimte, kantoor en kantine
Initiatiefnemers: Jan Kuster
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple Glas, Houtvergasser, Vloerverwarming, Gasloos

Niet alleen huizen moet duurzaam worden, ook voor bedrijfsgebouwen is dit belangrijk. Jan Kuster van 'De Ank art&design tuinen en groencentrum' heeft al een paar grote stappen gezet en blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden. In 2010 heeft hij een nieuwe bedrijfshal met kantoor en kantine laten bouwen. "We hebben toen alles in een keer goed aangepakt, om klaar te zijn voor de toekomst", vertelt Jan Kuster.

Het was voor Jan Kuster niet nieuw: "We zijn er altijd al mee bezig geweest, om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. En dan is nieuwbouw een uitgelezen kans om je bedrijf helemaal zo energiezuinig mogelijk te maken". En dat lijkt goed gelukt. "Bij 15 graden onder nul blijft het gewoon vorstvrij binnen", vertelt Jan. "Zo is de hal gebouwd van dikke damwandisolatieplaten, zowel in de wanden als in het dak. Ook in de vloer zit een isolatielaag van 10 cm verwerkt." Behalve de hal is ook het nieuwe kantoor en de kantine duurzaam gebouwd.

Tijdens het werk van een groencentrum komt altijd wel materiaal vrij in de vorm van dikke takken en stukken boomstammen. De Ank zet het om in brandstof om de gebouwen mee te verwarmen. Het hout wordt gekloofd en gaat dan de houtvergasser in. Het gas wordt verbrand en met de warmte wordt een voorraadvat van 4000 liter water opgewarmd. Deze warmte wordt weer benut voor de vloerverwarming en het warme water. In de winter wordt de houtvergasser zo'n twee keer per dag gevuld met hout.

Momenteel is het toch een wat moeilijk verhaal, dat stoken op biomassa, beseft Jan. Hij overweegt daarom om heatpipes op een dak te laten leggen, om ook vandaaruit het voorraadvat op temperatuur te houden. Dan hoeft de houtkachel weer minder vaak gebruikt te worden.

Eerdere plannen om een groot zonnepark van zonnepanelen aan te leggen, bleken helaas niet haalbaar. Om de panelen aan te laten sluiten op het elektriciteitsnet was een speciale kabel nodig naar een transformatorhuis. Met de benodigde investering van 50.000 euro was het project helaas niet rendabel.

Kortom: als ondernemer heeft Jan Kuster plannen genoeg en blijft hij duurzame plannen maken. "Ja, het geeft een goed en fijn gevoel om zo bezig te zijn voor de toekomst. Het geeft nog steeds veel voldoening".

Op 2 november ben je welkom om een kijkje te komen nemen bij de Ank tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute.