Winterswijk: Verduurzamen en de kosten terugverdienen

Waar: Abraham Kuyperstraat 84 7103 GS Winterswijk
Soort locatie: woning
Initiatiefnemers: familie Stemerdink
Uitgevoerde maatregelen: HR++-glas, vloerverwarming, warmtepomp, pv-panelen, gasloos

Milieu was niet het belangrijkste uitgangspunt; het financiële verhaal was zeker zo belangrijk. Een nieuwe keuken en nieuwe badkamer waren de aanleiding. Bovendien waren veel kozijnen aan vernieuwing toe. 'Een goed moment om het huis dan maar eens goed aan te pakken', vond de familie Stemerdink. Het huis werd deels leeg gemaakt en zelf trokken ze voor acht weken in een vakantiewoning. Maar daarna was de geschakelde hoekwoning uit 1984 dan ook helemaal energieneutraal. Althans, dat is de verwachting.

De woning is vanaf de bouw geïsoleerd. Weliswaar matig als je het vergelijkt met de huidige isolatienormen, maar de familie Stemerdink besloot om hier niet verder in te investeren. Op één onderdeel na: de ramen. Dit omdat het glas een groot deel van de gevel uitmaakt. Maar ook omdat veel kozijnen aan vervanging toe waren.

Kozijnen met HR++-glas, vloerverwarming, pv-panelen en een warmtepomp: dat zijn de belangrijkste maatregelen die ze getroffen hebben om hun huis te verduurzamen. In de woonkamer hebben ze de vloerverwarming in laten frezen. "Dit was in een ochtend gebeurd. Het gaf ook nauwelijks stof want dat werd gelijk afgezogen". In de badkamer werd de oude vloer gesloopt en een nieuwe dekvloer over de nieuw aangebrachte vloerverwarming gestort. Op het oostdak liggen nu 13 zonnepanelen, op het westdak 15.

De buitenunit van de lucht-waterwarmtepomp heeft een plek gekregen op het dak van de garage/schuur. De warmtepomp, een 180-literboiler voor het tapwater en een kleine buffer-boiler voor het cv-water vonden een plek direct eronder. Heel kort hadden de buren last van de warmtepomp. Deze ging in eerste instantie om 3 uur 's nachts de warmwaterboiler op stoken naar 65°, om legionella tegen te gaan. Maar dit was eenvoudig aan te passen naar een tijdstip laat op de ochtend. Opgelost!

De heer Stemerkink maakt het verhaal niet mooier dan het is. "Ik bekijk het vanuit de centen en als het milieu er mee gediend is, is dat mooi mee genomen". Toch waren die centen niet altijd doorslaggevend. Want ze kiezen ook voor kwaliteit. Zo zijn de pv-panelen glas-glas in plaats van glas-folie. De 100 euro meerprijs per paneel vinden ze acceptabel. "Bij glas-foliepanelen gaat de achterkant van het paneel door temperatuurverschillen vroeg of laat cracqueleren en zo kunnen er haarscheurtjes ontstaan. Hierdoor loopt het rendement terug. Bij glas-glas-pv-panelen heb je veel minder veroudering en na 30 jaar gegarandeerd nog 90% van de oorspronkelijke opbrengst", licht hij toe.

Ook met deze 'duurdere' keuzes hebben ze de kosten voor de verduurzaming binnen 13 jaar terugverdiend. Hierbij zijn de kosten van de nieuwe kozijnen met HR++-glas buiten beschouwing gelaten, omdat ze dit als noodzakelijk onderhoud beschouwen. Maar ook inclusief deze kosten is het voor hen een acceptabele terugverdientijd. Waar ze voorheen 155 euro aan gas en elektriciteit betaalden, zijn nu de energiekosten naar verwachting nul. Voor wie geïnteresseerd is, is een overzichtje van de kosten en besparingen in te zien tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute. Kom gerust langs!