Wichmond: gasloos wonen

Waar: Dorpsstraat 10B, 7234 SN Wichmond
Soort locatie: woonhuis
Initiatiefnemers: Hanneke en Jos van Ommen
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, decentrale vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning (wtw), Zonnepanelen, Ledverlichting, Infraroodverwarming, Douche-wtw, Elektrische doorstroomverwarmers voor warm water, Gasloos.

Gaat het lukken, in 2020 verhuizen? Hanneke van Ommen durft het nog niet met zekerheid te zeggen. Samen met haar man Jos van Ommen is ze al sinds 2015 bezig met het verbouwen van hun toekomstige woning aan de Dorpsstraat 10 B in Wichmond. Ze wonen nu nog in Rotterdam, dus het meeste werk gebeurt in de weekenden. Behalve dat ze nog wachten op de laatste afrondende werkzaamheden, hopen ze ook dat er zich nog wat laatste deelnemers voor de Energiecoöperatie Wichmond-Vierakker melden. Wanneer dat lukt, kunnen ze straks ook lokale groene elektriciteit afnemen.

Het huis is een 'bouwfondswoning' uit de jaren '50. "Het is een ontwerp van bureau Klein uit Groningen”, vertelt Jos. "De voorgevel heeft een asymmetrische indeling met een bloemkozijn en rond de voordeur zit een betonrand, wat heel kenmerkend is voor de jaren '50. De uitbouw aan de achterkant is iets jonger: jaren '70. Het hele huis was van oorsprong niet geïsoleerd. “

Maar inmiddels is het huis helemaal nageïsoleerd: onder andere met houtwolisolatie (Gutex Thermoflex) in het dak en aan de binnenzijde van de gevels. "Dit materiaal houdt werkelijk de zomerhitte tegen, waar steen- en glaswol dat nauwelijks kunnen", vertelt Jos. Verder is de spouwmuur gevuld met Supafill van Knauf en de vloer geïsoleerd met meerlaagse isolatiefolie (Isobooster) op de bodem van de kruipruimte. In de badkamer zijn de muren nog aangevuld met 2 cm dikke bouwplaten van polystyreen hardschuim. Dit materiaal is waterdicht en geeft bovendien extra isolatie. Bijna alle kozijnen zijn vervangen door nieuwe draaikiepramen met HR++-glas.

Voor verwarming hebben Jos en Hanneke gekozen voor een speksteenkachel. Deze kachel hoeft maar 1 tot 2 uur per dag opgestookt te worden. Het speksteen neemt hierbij zoveel warmte op dat, nadat het vuur uit is gegaan, de kachel nog 24 uur warmte afgeeft. De kachel heeft voldoende capaciteit om de hele begane grond te verwarmen. Daarnaast gaan Jos en Hanneke met infraroodpanelen verwarmen.

Duurzaam is voor Jos en Hanneke overigens meer dan alleen energiebesparing. Zo hebben ze overal lijnolieverf gebruikt in plaats van traditionele verf. En het regenwater proberen ze zoveel mogelijk op te vangen en her te gebruiken. En valt er meer water dan ze zelf kunnen gebruiken, dan zorgen ze dat het de bodem in kan trekken (en dus niet het riool in verdwijnt).

Maar liefst 40 pv-panelen, dat is waar Jos en Hanneke zich voor aangemeld hebben bij de Energiecoöperatie Wichmond-Vierakker. Deze panelen leveren hen straks zo'n 8.000 kWh aan groene, duurzame stroom. Tenminste, als zich nog een paar laatste nieuwe deelnemers gaan melden. Want voor nog 70 panelen worden nog nieuwe deelnemers gezocht; pas daarna kan het project van start gaan.

Geen gas, alleen groene stroom. Die is nodig voor de huishoudelijke apparaten, ledverlichting, de decentrale ventilatie met warmteterugwinning (fresh-r van architect Kristinsson), inductiekoken, infraroodpanelen én voor de elektrische doorstroomverwarmers voor het warme water. Waarbij in de badkamer een deel van de warmte uit het douchewater weer wordt teruggewonnen (q-blue). Zo is aan alles gedacht. Want zoals Jos het aangeeft: "Het is een mooie hobby, die bovendien het milieu ten goede komt'',

Jos en Hanneke hebben veel kennis en informatie opgedaan bij de WoonWijzerWinkel in Rotterdam. “De grootste duurzamheidswinkel van Nederland”, volgens Jos. Goede informatie is volgens hem heel belangrijk, want er zijn ook veel indianen actief als het gaat om verwarming, isolatie en ventilatie. Daarom willen Hanneke en Jos hun ervaringen ook graag delen en stellen ze hun huis in Wichmond voor je open tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute.