Wichmond: bodemenergie en wandverwarming

Waar: Hackforterweg 20, 7234 SH Wichmond
Soort locatie: woning
Initiatiefnemers: Joke en Jos Wolbrink
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos

Jos Wolbrink uit Wichmond werkt bij een bedrijf dat installaties voor bodemenergie levert. De stap was dus niet zo groot voor hem en zijn vrouw Joke en sinds 2015 verwarmen ze hun huis uit 1987 met een water-waterwarmtepomp. "Ik wist dat we veel goedkoper en beter uit konden zijn dan met de oude cv", vertelt Jos.

Jos en Joke hebben gekozen voor een warmtepomp met een open bron. Bij dit systeem wordt grondwater omhoog gepompt. Nadat de warmtepomp er warmte aan onttrokken heeft, wordt het afgekoelde grondwater weer teruggepompt de bodem in. Jos vertelt: "Onze warmtepomp haalt water van ongeveer 12 graden uit de grond, zomer en winter. Dus ook als het vriest, is dit grondwater bruikbaar. Voordeel is dat we met ditzelfde grondwater in de zomer ook kunnen koelen. Je begrijpt dat dat de afgelopen zomers wel erg fijn was."

Toch kon de warmtepomp het huis het eerste jaar nog niet warm genoeg krijgen. Dit lag echter niet aan de warmtepomp, maar aan het afgiftesysteem. Jos legt het zo uit: "Eerst was alleen de vloerverwarming erop aangesloten, maar het verwarmend vermogen in het vloeroppervlak bleek niet voldoende te zijn om ons huis lekker warm te houden. Omdat we onze kamer toch wilden renoveren, heb ik in de huiskamer nog een wandverwarming van zo’n 30 m² aangebracht. Het zijn een soort matjes op de muur, waar de stukadoor een laag overheen heeft gestuct. We hebben gekozen voor een speciaal soort gips, maar dat had ook leem kunnen zijn."

Het was even spannend. Zou deze combinatie van twee vormen van lagetemperatuur-verwarming, namelijk vloer- én wandverwarming, wel voldoende zijn? Maar Jos kon tevreden zijn: “Zelfs bij 15 graden vorst hadden wij een lekkere temperatuur van 22 graden in onze huiskamer. Het experiment is dus goed geslaagd en we hebben nu geen gas meer nodig. En daar ben ik heel blij mee.”

Wil je meer weten over deze vorm van bodemenergie? Breng dan een bezoek aan de Achterhoekse Duurzame Huizenroute. Jos vertelt je graag meer.