Westendorp: Houtcv Nederland

Waar: Doetinchemseweg 227, 7054 BG Westendorp
Soort locatie: woning met bedrijfsgebouw
Initiatiefnemers: Henk Tuenter
Uitgevoerde maatregelen: pellet- / houtkachel, Zonneboiler, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

Henk Tuenter weet alles van pelletkachels en pellet-cv-ketels. Niet alleen omdat het zijn werk is, ook omdat hij zelf beide systemen in zijn huis heeft staan. Een pellet-cv-ketel voor de algehele verwarming en in de woonkamer nog eens een pelletkachel voor de sfeer. Voor zijn bedrijfswoning uit 1990, kantoor en showroom heeft hij geen gas meer nodig. Met 48 zonnepanelen wekt hij bovendien een groot deel van het elektriciteitsverbruik voor deze panden op.

"Als je van het gas af wilt kun je kiezen voor een warmtepomp of voor een pelletgestookte cv-ketel. Het voordeel van een pellet-cv is dat je een watertemperatuur van 70 tot 85 graden kunt halen", vertelt Henk. "Het is daarmee een prima alternatief voor een gasgestookte cv-ketel, zeker voor oudere, minder geïsoleerde huizen of huizen waar mensen met de bestaande radiatoren willen blijven verwarmen."

Met een pelletkachel stook je op zogenaamde pellets: geperste korrels van bijvoorbeeld snoeihout of zaagsel. Omdat ze onder hoge druk geperst zijn, hebben ze een hogere energiewaarde dan gewoon hout. "Ze worden geleverd in zakjes, bigbags of in bulk", vertelt Henk. "Bij bulk worden ze opgeslagen in stalen bunkers van 110, 220 of 320 liter. Of, als er genoeg ruimte is, in zogenaamde zakbunkers die tot 10 m³ groot kunnen zijn."

"Je bepaalt zelf hoe druk je er mee wilt zijn", vertelt Henk. " Het mooie van een pellet-cv is dat je kunt kiezen. Bij een eenvoudige ketel moet je zelf dagelijks de aslade legen en de ketel met de hand schoonmaken. Dat is een goedkope oplossing. Maar als je daar geen hobby in hebt en je wilt er niet te veel werk aan hebben, kun je ook kiezen voor een kwalitatief wat betere ketel, waarbij automatisch de as wordt verwijderd en de brander wordt schoongemaakt. Dus je koopt de kachel die past bij jouw budget en jouw voorkeur”.

Henk kent de discussie over of pellets nu wel of niet goed zijn voor het milieu. "Maar het is een relatief schone verbranding en de brandstof is CO2-neutraal" zegt hij hierover. "En om ISDE-subsidie te kunnen krijgen, moeten apparaten in Nederland voldoen aan hoge eisen voor de uitstoot. Bij aanschaf van een pellet-cv-ketel tot 30 kilowatt kun je 1500 euro subsidie krijgen."

In de werkplaats bij de bedrijfswoning is een kleine showroom. Hier staan 15 pelletkachels en 2 pellet-cv-ketels opgesteld. Behalve hierover kan Henk ook veel vertellen over zonneboilers en zonnepanelen. "Het is goed om met eigen ogen te zien hoe het allemaal werkt, dan krijg je een goed beeld van wat bij jou past. Dus mensen mogen gerust langskomen, we vinden het alleen maar leuk om alle vragen te beantwoorden."

Tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute laat Henk je graag alles zien!