Vorden: Slim gebouwd huis

Waar: Enkweg 28, 7251 EW Vorden
Soort locatie: woning
Initiatiefnemers: Wim Bosman
Uitgevoerde maatregelen: gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, Lage temperatuurverwarming, Led-verlichting, Opvang regenwater, Vloerverwarming, Warmtepomp, Warmteterugwinning, Zonnepanelen

Het huis van Wim Bosman uit Vorden, gebouwd in 1984, zit vol met slimmigheidjes om zuinig om te gaan met energie. Voor hem niet meer dan logisch, want vanaf jonge leeftijd was hij altijd al op zoek naar hoe hij zo min mogelijk energie kon verspillen. En dat is hij nog steeds, hij heeft er zelfs zijn beroep van gemaakt. De kennis en ervaring die hij met zijn klanten deelt, heeft hij de afgelopen jaren ook gebruikt om zijn eigen woning stap voor stap nog energiezuiniger te maken, tot inmiddels (vrijwel) energie- en CO2-neutraal.

Door slim te bouwen kun je al veel energie benutten of juist besparen. Zo is de woning gebouwd met kleine ramen op het noorden en grote ramen op het zuiden. De gratis zonnewarmte wordt zo maximaal benut. Om in de zomer te voorkomen dat het te warm wordt in huis, heeft het dak een grote overstek. De zon staat dan immers hoog en de overstek geeft dan schaduw op het raam. Bij laagstaande zon in voor- en najaar schijnt de zon onder de overstek door naar binnen.

Een ander slimmigheidje bij de bouw zijn de 20 cm dikke muren, aan de buitenzijde geïsoleerd, die veel warmte op kunnen nemen en op een later moment weer af kunnen geven. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige temperatuur in huis en hoeft er minder te worden gestookt. Behalve door de schil, kan ook veel warmte verloren gaan door ventilatie. Niet in de woning van Wim. Alle warmte uit de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen en weer toegevoegd aan de verse lucht. Wim geeft aan dat hij met dit systeem op jaarbasis ca. 325 m³ aan gas bespaart.

Het behoeft eigenlijk geen uitleg dat alle apparatuur in huis ook zo energiezuinig mogelijk is; van de ledverlichting tot de huishoudelijke apparaten. In 2013 zijn 16 zonnepanelen op het dak geplaatst. Deze leveren zo'n 4.000 kWh aan elektriciteit per jaar, in 2018 zijn er nog eens 8 panelen bijgeplaatst, goed voor zo'n 2.000 kWh per jaar. Tot de komst van de warmtepomp waren deze panelen ruim voldoende om het elektriciteitsverbruik te dekken.

Begin 2018 heeft Wim een lucht-waterwarmtepomp van NIBE geplaatst. "Dit merk heeft de stilste units en is al jaren de Mercedes onder de warmtepompen", zegt Wim hierover. Vrijwel het hele huis was al voorzien van vloerverwarming. Want ook een HR-ketel geeft het hoogste rendement met lage temperaturen van het cv-water. Deze laatste stap naar een warmtepomp was voor Wim dus niet meer zo groot.

Het huis is nog niet helemaal energieneutraal, er zijn nog wat laatste stappen nodig om het energieverbruik voor verwarming verder terug te dringen. "Op het lijstje staat nog het vervangen van het 'oude' dubbelglas naar driedubbelglas. En mogelijk gaan we het dak nog na-isoleren." vertelt Wim. Met deze laatste maatregelen hoopt hij het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp zover naar beneden te brengen dat hij alles op kan wekken met eigen zonnepanelen.

Duurzaam is voor Wim meer dan energieneutraal. Ook verantwoord omgaan met (regen)water vindt hij belangrijk. Al langer vangt hij voor een deel van de woning het regenwater op dat van het dak komt. “Het opgevangen regenwater willen we door een rietveld of vijver laten lopen voordat het in de regenkelder komt. Dan kunnen we er namelijk het toilet en de wasmachine op aansluiten. Het regenwater dat niet in de regenkelder past willen we laten bezinken in de tuin”, vertelt Wim over zijn plannen. Inmiddels heeft hij subsidie toegekend gekregen van de gemeente Bronckhorst om de woning voor wat betreft het regenwater af te koppelen van het riool. Dit zal dan ook waarschijnlijk zijn eerstvolgende klus zijn.

Tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute ben je welkom om deze woning te komen bekijken en de informatie op te halen over de maatregelen die Wim heeft opgedaan. Tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute is ook het bedrijf van Wim te bezoeken. Dit pand ligt ook aan de Enkweg, tegenover zijn woning.