Vorden: Een bijna-energieneutraal bedrijfspand

Waar: Enkweg 9 7251 EW Vorden
Soort locatie: bedrijf
Initiatiefnemers: Patrick Buunk en Wim Bosman
Uitgevoerde maatregelen: zonnepanelen, ook voor elektrisch rijden, warmtepomp, ledverlichting, lagetemperatuur-radiatoren

Patrick Buunk en Wim Bosman hebben een 'dynamisch installatiebedrijf' en zijn volop bezig klanten te helpen energie te besparen en zelf duurzame energie op te wekken. De kennis en ervaring met duurzame producten zetten ze ook in om hun eigen bedrijfspand energiezuinig te maken. Toch hebben ze onlangs nog een adviseur een energiescan van hun bedrijf laten uitvoeren. Voor de 'puntjes op de i', zoals ze dit noemen.

Deze energiescans voor bedrijven volgen uit een project van de gemeente Bronckhorst om ondernemers te stimuleren hun bedrijfspanden energiezuiniger te maken. De energiescan brengt onder andere die energiebesparende maatregelen in beeld, die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Voor een bedrijf dat deze maatregelen uitvoert, is het rapport gratis.

"Veel ondernemers denken dat een energiescan voor hun bedrijfspand maar weinig zin heeft en hebben een afwachtende houding", aldus Wim. Hij en Patrick gaan graag met ondernemers in gesprek, om ze te laten zien waar mogelijke duurzame besparingen liggen. En om te vertellen dat de overheid aantrekkelijke investeringsaftrekmogelijkheden biedt, waardoor de terugverdientijden veel korter worden. "Het zakelijke aspect wordt zo verweven met het duurzame", aldus Patrick.

Met de uitkomsten van hun eigen energiescan hopen Patrick en Wim de laatste puntjes op de i te kunnen zetten en met hun bedrijfspand helemaal energieneutraal te worden. Met 48 zonnepanelen op het dak, overal ledverlichting en een warmtepomp met deels vloerverwarming en deels lagetemperatuur-radiatoren, zijn ze al een heel eind op weg. De panelen leveren zelfs zo veel stroom, dat ook de bedrijfsauto’s van Wim en Patrick al elektrisch zijn. "En als er bedrijfsbussen vervangen moeten worden, gaan we op zoek naar elektrisch aangedreven bussen", aldus de heren. Voor de warmtepomp is nog 4000 kWh groene stroom van het electriciteitsnet nodig.

Ook voor particuliere bezoekers is het interessant om tijdens de Achterhoekse duurzame Huizenroute langs te gaan op de Enkweg 9. Je kunt hier verschillende duurzame producten bekijken, zoals lagetemperatuurradiatoren, een Atag-warmtepomp in werking en ledverlichting. Bezoekers kunnen een flyer meenemen met informatie over wat je zelf thuis aan energiebesparing kunt doen. Ook Wim's eigen woning, die tegenover het bedrijfspand ligt, is te bezichtigen. Dit pand heeft Wim inmiddels vrijwel helemaal energieneutraal gemaakt.