Vorden: Boerderij Amare

Waar: Komvonderlaan 6, 7251 AC Vorden
Soort locatie: woonhuis
Initiatiefnemers: JW Drijver en Josée van der Staak
Uitgevoerde maatregelen: gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Balansventilatie, Warmtepomp, Gasloos, Vloerverwarming

JW Drijver en Josée van der Staak stonden in 2004 wel voor een hele grote uitdaging met de grote oude boerderij die ze hadden gekocht. De boerderij is gebouwd in 1877. Op het nieuwe geïsoleerde dak na, was deze nog volledig in originele staat. Het is dan ook een gemeentelijk monument. Desondanks zijn JW en Josée erin geslaagd om er een energiezuinige woning van te maken, die weer helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd.

In de boerderij zijn nieuwe binnenmuren van porisosteen opgebouwd, met daarachter steenwolisolatie. Ook de oude vloeren zijn eruit gesloopt waarna vloerisolatie en vloerverwarming is aangebracht. Alle ramen zijn voorzien van HR++-glas.

Een warmtepomp met bodembron zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer, plus voor het warme water. Alleen in de badkamers vind je nog radiatoren, maar die zijn vooral voor de handdoeken bedoeld. Een balansventilatiesysteem zorgt in alle vertrekken voor frisse lucht, waarbij de warmte uit de 'oude', gebruikte lucht wordt teruggewonnen om de frisse buitenlucht voor te verwarmen.

JW en Josée hebben hiermee laten zien dat zelfs een historisch en monumentaal pand gasloos kan worden. Het huis is weliswaar niet helemaal energieneutraal, maar het energieverbruik is wel flink teruggedrongen. Misschien wel het meest belangrijk is het nieuwe wooncomfort. Het huis is als het ware een nieuwbouwhuis in een oude schil.

Wil je meer weten over het verduurzamen van een historisch pand? Ga dan eens bij JW en Josée inspiratie opdoen. Dit kan tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute op 2 november.