Silvolde: toekomstgericht wonen

Waar: Boterweg 17, 7064 BJ Silvolde
Soort locatie: woonhuis
Initiatiefnemers: Trudie Boland
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR ++ glas, Warmtepomp, Vloerverwarming, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

Van een goed geïsoleerde A++-nieuwbouwwoning met stadsverwarming, naar een nauwelijks geïsoleerd huis uit 1970 aan de Boterweg in Silvolde: het was in 2017 een behoorlijke uitdaging voor Trudie Boland en haar man. Want een energieneutrale woning met hetzelfde comfort was hun doel. Er waren wat stappen voor nodig maar het is ze gelukt.

Het hele huis is inmiddels nageïsoleerd. Het dak en de muren zijn voorzien van een flinke isolatielaag. De beganegrondvloer is geïsoleerd met steenwoldekens en het glas is vervangen door HR++-glas. Alle radiatoren zijn vervangen door vloerverwarming, ook op de bovenverdieping.

Ook de stap naar 'helemaal elektrisch' werd snel gezet. Trudie en haar man hebben gekozen voor een lucht-waterwarmtepomp. Ze zijn er heel erg tevreden over. "Als je kiest voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp, kun je je vloer in de zomer ook koelen", vertelt Trudie. Ze vindt het een perfecte oplossing om comfortabel en zonder gebruik van gas te kunnen wonen.

Een ander groot voordeel van de vloerverwarming vindt Trudie de ruimtewinst: "Omdat we geen radiatoren meer nodig hebben, is er meer ruimte, maar ook een mooier aanzicht in huis." Ook de gasmeter en alle gasleidingen hebben ze laten weghalen. "Geen verbrandingsgassen en geen brandgevaar meer", concludeert ze tevreden.

Op het zuidoostdak van de woning liggen nu 32 zonnepanelen. Deze leveren de elektriciteit voor de warmtepomp en overige apparatuur in huis. Daardoor verbruiken Trudie en haar man vrijwel geen 'grijze' energie meer en kunnen ze hun huis energieneutraal noemen. Het is ze gelukt!