neeDE: STROBALEN WONING IN AANBOUW

Waar: Dumasweg 43 Neede
Soort locatie: woning in aanbouw
Initiatiefnemers: Erik Kraan en Andrea van der Werff
Uitgevoerde maatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++-glas. (later nog zonnepanelen en zonneboiler)

Erik Kraan en zijn vrouw hebben ervoor gekozen om te bouwen met strobalen en leemstuc. Midden in het dorp Neede heeft hun toekomstige huis inmiddels het hoogste punt bereikt. De aannemer zorgt voor het casco; zijn klus zit er bijna op.

Erik en Andrea waren al een tijd op zoek naar een nieuwe woonplek. "Eerst Amersfoort, toen Zutphen … we gaan steeds rustiger wonen", zegt Erik met een lach. Ook zelf bouwen was al langer een wens. Bouwen met strobalen sprak hen erg aan. Na lang zoeken troffen ze op een energiebeurs in Eibergen een bouwkundig adviseur en een leverancier in wie ze vertrouwen kregen. Andrea’s vader Menno van der Werff maakte een ontwerptekening waar bouwkundige Peter Davids uit Neede wel verder mee kon. Pim Hondeveld uit Gelselaar leverde de strowand-elementen. Nadat met Meekes een flexibele aannemer gevonden was (die niet moeilijk doet over bewoners die ook op de bouwplaats bezig zijn), kon de bouw van start gaan.

Het huis wordt gemaakt van natuurlijke materialen uit de regio. “Materialen waar je ook veel zelf mee kunt doen”, aldus Erik. Want de afbouw gaan hij en zijn vrouw grotendeels zelf doen. Waaronder het leemstucwerk. Voor de fundering van het huis is gekozen voor gewapend beton. "Je moet soms compromissen sluiten in verband met je budget", zegt Erik hierover. Maar dat is dan ook het enige echte compromis. Vooral materialen die uit aardolie gemaakt worden, komen er bij hem niet in. Alleen in het Isovlas zit een klein beetje kunststof verwerkt.

De indeling van het huis sluit straks helemaal aan op hun wensen. "Wij zitten eigenlijk nooit in de woonkamer, dus straks hebben we alleen een ruime woonkeuken. Wel wil ik graag een werkruimte zodat ik deels thuis kan werken. En mijn vrouw is kunstenares en wil graag een atelier. En natuurlijk komt er een veranda. Op het dak van de veranda (plus het huis en de toekomstige schuur) kunnen we straks bovendien de nodige zonnepanelen leggen."

Over hoe ze verder de woning gaan verwarmen, zijn ze nog niet helemaal uit. De gedachten gaan al wel uit naar een zonneboiler met een groot buffervat, voor zowel de toekomstige vloerverwarming als voor het warme water. Bij langdurig koud en donker weer zou dan een elektrisch element het water op moeten warmen. Over een warmtepomp is Erik niet enthousiast, vanwege het lawaai. En een grondboring wordt een te grote investering. Al met al weten ze het nog niet goed.

Maar ze hebben nog heel even de tijd. De eerste helft van 2020 hopen ze in hun nieuwe huis te kunnen trekken. Waarna ze zelf aan de slag mogen met de afbouw van het huis.