Megchelen: 'Greenlabel' voor buiten én binnen

Waar: Julianaweg 22, 7078 AR Megchelen
Soort locatie: kantoorpand
Initiatiefnemers: Studio Nico Wissing / Green M2 / NL Greenlabel
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / Triple glas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

‘Practice what you preach’, vinden ze bij NL Greenlabel in Megchelen. Het NL Greenlabel is gericht op duurzame materialen en planten in de buitenruimte. Maar bij zo'n missie hoort ook een duurzaam kantoor, vinden oprichters Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra. Het resultaat is wel een heel bijzondere plek in Megchelen.

Nico Wissing is tuin- en landschapsontwerper. Hij werkt samen met Lodewijk Hoekstra, die bekend is als tv-tuinman. Samen zetten ze zich in om het gebruik van duurzame materialen en duurzaam groen in de ruimste zin van het woord te bevorderen. "We leggen de leefomgeving wetenschappelijk langs de ladder van duurzaamheid", aldus Nico Wissing. Dit doen ze onder andere door 'NL Green label' uit te geven. Dit label hebben ze laten ontwikkelen door bureau Royal Haskoning DHV. Het biedt in één oogopslag inzicht in hoe duurzaam bijvoorbeeld een tuin, park, bedrijfsterrein of woonwijk is. Aan de Julianaweg 22 in Megchelen kunt u een mooi voorbeeld zien van zo'n 'NL Greenlabel'-buitenruimte. Met bovendien een kantoor dat ook een 'green label' verdient.

Het kantoor valt direct al op door het met sedumplantjes begroeide dak. Het dak heeft een hellingshoek van 45 graden en past prachtig in de omgeving. Het sedumdak is tegen vrijwel alle weersomstandigheden bestand en isoleert bovendien tegen zowel koude, warmte als geluid. Ook de muren van het kantoor zijn van natuurlijke materialen gemaakt, zoals stro en leem. Het kantoor is als het ware één met de natuur.

In het kantoor ligt een houten vloer met elektrische vloerverwarming in de vorm van matjes waar de stroom doorheen loopt. Daarover heen ligt een geitenharen vloerbedekking, wat het geheel lekker warm en zacht maakt. De elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Deze liggen niet op het dak maar zijn op een heel speelse manier in de tuin opgesteld. Zo gaan ze mooi op in het landschap. Door zo ook energie op te wekken, is het kantoor vrijwel energieneutraal.

Bij NL Greenlabel kun je dus op verschillende manieren laten inspireren. Je bent welkom tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute.