Joppe: Milieuvriendelijke houtstook

Waar: Dortherdijk 5, Joppe
Soort locatie: bedrijfswoning
Initiatiefnemers: Maarten en Anne Kraanen
Uitgevoerde maatregelen: Houtkachel, HR++ glas, dakisolatie, vloerisolatie, vloerverwarming

Maarten en Anne Kraanen uit Joppe hebben een passie voor vuur. De houtkachels in Hongarije inspireerden hen om zelf met kachels aan de gang te gaan. Maar dan wel anders. Geen kachels die grijze rook en ongezonde lucht opleveren maar houtkachels die zowel buiten als in huis bijdragen aan een gezonder leefklimaat. Maarten heeft hiervoor de bestaande houtverbrandingstechnieken geoptimaliseerd en een unieke schone verbrandingskamer ontwikkeld. Hun Yocoon-kachels blijven met gemak onder de norm. In hun bedrijfswoning in Joppe kun je het resultaat zien en voelen.

"Sommige mensen willen een houtkachel voor hoofdverwarming, andere willen er alleen af en toe van genieten" vertelt Anne. "De massa van de kachel stemmen we af op deze wensen, grootte van de ruimte en mate van isolatie. Zo zijn deze kachels bijvoorbeeld geschikt voor lage-energie-woningen. Mensen kunnen hun cv-ketel de deur uitdoen en onafhankelijk van gas worden. Maar ook kunnen ze dienst doen voor extra warmte in de wintermaanden, als bijvoorbeeld je opgeslagen zonne-energie of je warmtepomp niet genoeg warmte meer leveren. Dan kun je terugvallen op een schone kachel."

De houtkachels werken met een dubbele verbranding: eerst op 700° C en vervolgens - voor de gassen die dan overblijven - nog eens op 1200° C. Maar uiteindelijk zijn de gassen die door de schoorsteen verdwijnen maar 120° C. De rest van de warmte wordt opgeslagen in de stenen mantel, waardoor deze nog 8 tot 12 uur lekkere stralingswarmte af blijft geven. Het rendement van de kachels is 90 tot 94%. Alle soorten hout kunnen worden gebruikt, mits het hout maar goed droog is.

Ben je geïnteresseerd in deze milieuvriendelijke manier van hout stoken, neem dan tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute een kijkje aan de Dortherdijk 5 in Joppe. Voor meer informatie kijk je op www.yocoon.com.