Hengelo: Nul-op-de-meter-'Lofthuus'

Waar: Slotsteeg 1, 7255 LH Hengelo
Soort locatie: woonhuis
Initiatiefnemers: Martijn Bos en Quirine Dekker
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevelisolatie met sandwichpanelen, Vloerisolatie, HR++ glas / triple glas, Balans- / vraag-gestuurde ventilatie, Warmtepomp, Zonneboiler, Zonnepanelen, Douche WTW, Gasloos, Energieneutraal

Het huis van Martijn en Quirine is gloednieuw en bijzonder. Zowel wat het ontwerp betreft als het feit dat het een all-electrichuis is. Alle energie wordt zelf opgewekt. Sowieso is het huis natuurlijk optimaal geïsoleerd. De grote glazen gevel is gemaakt van triple-glas. Voor verwarming is er een water-waterwarmtepomp en alle benodigde elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. Waarbij ook nog eens de warmte uit het gebruikte douchewater wordt teruggewonnen.

Voor mensen die de plek kennen, zal het misschien een beetje gek zijn. Want in 2015 stond hier nog een oude boerderij. Martijn en Quirine hechtten veel aan de oude historie van de boerderij. Maar de boerderij verkeerde in een slechte staat en de belangrijkste originele elementen waren al verdwenen. Al met al reden om toch te kiezen voor sloop en nieuwbouw. Alleen zo konden ze hun droom van een nul-op-de-meterwoning realiseren. Veel bruikbare onderdelen van de oude boerderij zijn overigens bewaard gebleven om een nieuwe plek en functie te krijgen.

Het nieuwe huis is een zogenaamde lofthome: een woning uit staal, beton, glas en eventueel hout. De staalconstructie vormt de draagconstructie van het huis. Omdat er verder geen dragende muren zijn, kun je een lofthuis helemaal vrij indelen, volgens je eigen woonwensen.

Niet alleen energieverbruik heeft de aandacht van Martijn en Quirine. Ook zuinig omgaan met (zacht) water vinden ze van belang. Op hun erf is een buffervat van 7.500 liter water in de grond verwerkt, waarin ze regenwater opvangen. Dit water wordt gefilterd om gebruikt te worden voor de wc en de douche. In 2019 hebben ze nog een tuinhuis gebouwd, op de plek van een oude stal. Van de oude mestkelder hebben ze een natuurlijke zwemvijver met helofytenfilter gemaakt.

Lage energiekosten, hergebruik van regenwater en een bijzonder licht en ruimtelijk, toekomstbestendig huis. Martijn en Quirine laten graag zien hoe het is om in dit bijzondere Nul-op-de-meterhuis te wonen. Ook vertellen zij graag over hun ervaringen met het bouwproces. Kom gerust langs tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute.

Meer informatie:

https://lofthome.nl/lofthome/eigenschappen/ 

NOM verantwoording