Gaanderen: Kampshuus

Waar: Tuinstraat 12, 7011 JR Gaanderen
Soort locatie: woning
Initiatiefnemers: Trees van Dijk en Rinus Knobel
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

Zelfs een oude boerderij uit 1857 kan energieneutraal worden. Wil je weten hoe? Ga dan eens kijken aan de Tuinstraat 12 in Gaanderen. Trees van Dijk en Rinus Knobel vertellen graag hoe ze het hebben aangepakt en hoe hun oude boerderij nu een heel comfortabel huis is geworden. Zonder gas en met zoveel eigen elektriciteit uit zonnepanelen dat ze ieder jaar geld terugkrijgen van de energieleverancier. "Maar ook nu blijven we letten op ons energieverbruik", vertelt Trees. Want alles wat we niet zelf verbruiken, leveren we als groene energie terug aan het net. En alle beetjes helpen."

Begin 2016 startte de verbouwing. In zekere zin was het een voordeel dat de oude boerderij helemaal gerenoveerd moest worden. Want dat bood Trees en Rinus ook de mogelijkheid om het helemaal goed aan te pakken. Omdat het dak slecht was, hebben ze bijvoorbeeld een heel nieuw dak laten plaatsen. Dakpannen eraf, isolatieplaten erop en dan de pannen weer terug. Aan de bovenkant zal niet veel warmte meer verloren gaan. Bijkomend voordeel van deze manier van isoleren is dat de sfeer van het houten dak aan de binnenkant helemaal behouden is gebleven.

Ook het isoleren van de vloeren is grondig uitgevoerd. Na een gedeelte van het zand uitgegraven te hebben, is een nieuwe vloer opgebouwd, met isolatie. De vloerverwarming kan zo aan de onderkant geen warmte meer verliezen. De massieve muren zijn aan de binnenkant geïsoleerd, met behulp van Faay-wanden. De oorspronkelijke muren waren niet bepaald vlak. Maar met de isolatieplaten ertegenaan zijn de binnenmuren weer mooi strak en glad.

Dak, vloeren, muren zijn nu overal met 14 cm geïsoleerd. De ramen zijn voorzien van HR++-glas. Deze isolatiewaardes waren volgens de berekening voldoende om over te kunnen gaan op een warmtepomp. Een infrarood-foto gaf de bevestiging: 'fantastisch geïsoleerd'. "Wij hebben nu een heel comfortabel huis" vertelt Trees.

Het is een warmtepomp met bodembron geworden. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de elektriciteit die de warmtepomp gebruikt. De zonnepanelen produceren bovendien genoeg stroom voor de andere huishoudelijke apparaten. Gemiddeld blijft ongeveer een derde deel over om terug te leveren aan het net.

Precies elf maanden heeft de verbouwing geduurd. Terugkijkend zijn Trees en Rinus blij dat ze goed de tijd hebben genomen om zich te verdiepen in wat voor hun de beste aanpak was. Ook hebben ze veel gehad aan allerlei informatie op internet, zoals bijvoorbeeld de ervaringen van andere mensen op de website van Urgenda. Zelf delen ze nu graag hún ervaringen, om andere mensen die willen verduurzamen op weg te helpen. Je bent dan ook welkom om een bezoek aan hen brengen tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute.