Doetinchem: Duurzame belevingswoning Schöneveld

Waar: Ruyslaan 18, 7003 EB Doetinchem
Soort locatie: woning
Initiatiefnemers: Woningcorporatie Sité woondiensten
Uitgevoerde maatregelen: HR++-glas, vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, pv-panelen, kierdichting

Aan de Ruyslaan 18 in Doetinchem heeft Sité Woondiensten een belevingswoning ingericht. Met deze woning wil Sité haar huurders, maar ook andere geïnteresseerden laten zien hoe ze hun woningen verduurzamen, maar vooral ook hoe mensen in een aangepaste woning langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De belevingswoning is een samenwerking tussen Gemeente Doetinchem, Graafschap College, Kruiswerk / Zlimthuis, Energieloket en Sité Woondiensten.

De woning is onlangs gerenoveerd en verduurzaamd, met HR++-glas, zonnepanelen, vloer-, gevel- en dakisolatie. Maar ook kierdichting en tochtwering bij bijvoorbeeld de voordeur is een belangrijk aandachtspunt. Voor de ventilatie kiest Sité voor een mechanische ventilatie met zelfregulerende ventilatieroosters in alle ruimtes. Eén van de slaapkamers is ingericht als energiekamer. Hier kunnen mensen zien hoe de verduurzaming is uitgevoerd. Waarbij Sité het overigens belangrijk vindt om de woningen zoveel mogelijk de uitstraling te laten houden van de jaren '50 of '60 waarin ze gebouwd zijn.

Maar deze woning heeft meer! Zij biedt ook inspiratie om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. In de woning kunnen bezoekers allerlei mogelijke aanpassingen bekijken en ook uitproberen. Zoals bijvoorbeeld op afstand bedienbare gordijnen, drempeloplopen, een slimme deurbel, een postvanger, automatische verlichting en dwaaldetectie.

De woning is op de begane grond rolstoeltoegankelijk. De tuin is toegankelijk voor mensen met een rollator. Behalve technische oplossingen in allerlei prijsklassen, zijn er ook eenvoudige, creatieve ideeën te zien. Zo biedt deze belevingswoning voor eigenlijk iedereen wel wat bruikbaars.

De belevingswoning is overigens niet alleen bedoeld voor mensen die nu al hulp nodig hebben. Juist voor mensen die nog gezond zijn, is het slim om alvast eens na te denken over de toekomst. Of kom een kijkje nemen voor iemand uit je naaste omgeving, voor wie het al wél interessant is.
Meer informatie kun je vinden op www.belevingswoning.nl.

Op 2 november tussen 11 en 15 uur ben je welkom om de Belevingswoning te bezoeken. In de woning kun je dan beide aspecten van duurzaam wonen bekijken en bespreken: energie besparen EN langer zelfstandig wonen. Medewerkers van Sité en het Energieloket staan voor je klaar om je meer te vertellen en waar mogelijk te adviseren.