Didam: nieuwe inzichten over biomassa

Waar: Luijnhorststraat 3, 6941 RD Didam
Soort locatie: woonboerderij
Initiatiefnemers: Bart Jan Krouwel en Ineke Derkzen
Uitgevoerde maatregelen: gevel- / spouwmuurisolatie, HR++ glas / tripleglas, Pellet- / houtkachel, Zonnepanelen, Zonnecollectoren.

Bart Jan Krouwel en zijn vrouw Ineke Derkzen wonen sinds september 2012 in Didam. Toen ze er kwamen wonen, was het huis al vergaand verduurzaamd, met onder andere een (oude) biomassaketel. Een systeem dat toen als duurzame warmtebron werd gezien en ook fors gesubsidieerd werd. Inmiddels hebben ze een nieuwe biomassaketel, maar dit verwarmingssysteem is wel enigszins discutabel geworden. "Ik vind dat nu wel een lastige", zegt Bart Jan Krouwel.

Het erf bij de woning levert veel afvalhout en snoeiafval op. De houtgestookte ketel is wat dat betreft ideaal, want veel brandstof komt zo van eigen erf. Ook als het niet in de biomassaketel zou verdwijnen, zou het vergaan en de CO2 vrijkomen. Maar Bart Jan begrijpt als geen ander de keerzijde van stoken op biomassa. En gaat ook graag het gesprek hierover aan.

Op het dak van de kapschuur liggen zonnepanelen voor de elektriciteit en zonnecollectoren voor het warme water. Het dak ligt nog niet vol, maar toch hebben Bart Jan en Ineke ervoor gekozen om ook nog zonnestroom af te nemen via het lokale postcoderoos-project 'Diemse Zon'. "Ik vind het belangrijk om zo'n lokaal initiatief te ondersteunen", aldus Bart Jan. "Want, wil zo'n project slagen, dan heb je toch minimaal 50 deelnemers nodig. En als dat dan lukt, dan kunnen ook ándere mensen meedoen, mensen die bijvoorbeeld niet zelf een geschikt dak hebben voor zonnepanelen."

Als mede-oprichter en eerste directeur van de Triodos Bank (inmiddels gepensioneerd) is Bart Jan een waar ambassadeur voor verduurzaming. Hij voelt zich ook aan de samenleving verplicht om anderen hiermee te helpen. Daarom ook zijn deelname aan de Achterhoekse Duurzame Huizenroute. Hij denkt graag met je mee over wat jij zelf zou kunnen doen. Wie weet tot ziens op 2 november?