Breedenbroek: Klein Luimes

Waar: Den Dam 9b, 7084 BH Breedenbroek
Soort locatie: woning
Initiatiefnemers: Gerd Kloppers en Jacqueline ter Bogt
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / tripleglas, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos

De woning van Gerd Kloppers en Jacqueline ter Bogt, tussen Sinderen en Breedenbroek, is helemaal afgestemd op de omgeving, de vorm en grootte van de kavel én op de zon. 's Ochtends worden ze wakker met de zon en 's avonds kunnen ze de zon in de keuken zien ondergaan. "Mooier kun je het toch niet krijgen", vinden ze.

Twee zomers en een winter wonen ze inmiddels in het huis, dat volledig energieneutraal gebouwd is. Toch vonden ze het nog wel spannend of het zou lukken om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Maar "het werkt gewoon zoals we bedacht hadden", zegt Gerd. "We wekken met onze 24 zonnepanelen uiteindelijk meer elektriciteit op dan we nodig hebben. Al hebben we natuurlijk nog niet echt een strenge winter gehad…"

Voor de verwarming hebben Gerd en Jacqueline gekozen voor een 'eenvoudige' lucht-luchtwarmtepomp. Het systeem voldoet, het was de afgelopen winter 'heerlijk warm'. Door de gunstige ligging op de zon, uitstekende isolatie en zelfs triple-glas heeft de woning maar weinig warmte nodig.

Afgelopen zomers werd het echter té warm in de woning. Want ook dan werkt de isolatie en is het juist moeilijk om het huis af te koelen. Sinds juli hebben Gerd en Jacqueline screens en zonwering, om de zonnewarmte zoveel mogelijk buiten te houden. Het effect was gelukkig snel merkbaar. In combinatie met de koeling via de vloerverwarming en de warmtepomp, werd het weer aangenaam in huis.

"Een heerlijke plek en lekker warm", vat Gerd het samen. Alle uitgangspunten bij de nieuwbouw zijn geslaagd: energieneutraal, levensloopbestendig, comfortabel en niet te groot. De materialen waarmee de woning is gebouwd, zijn afgestemd op de directe omgeving. Samen met de natuurlijke tuin, past het huis mooi op de plek. Gerd's broer Martin, die een eigen tekenstudio heeft, begeleidde hen bij de nieuwbouw.

"Het is allemaal meer dan goed geslaagd" vat Jacqueline samen. Ze genieten van hun comfortabele huis. Maar dat comfort was niet hun belangrijkste motivatie. Want, vinden ze: "Als je nu gaat bouwen, ben je eigenlijk moreel verplicht om het duurzaam te doen. We hebben tenslotte maar één aarde!"

Je bent welkom om op 2 november bij Gerd en Jacqueline te komen kijken hoe zij hun duurzame droomhuis hebben vormgegeven.