Borculo: Villa Zutphen

Waar: Burgemeester Bloemersstraat 53, 7271 DB Borculo
Soort locatie: woning
Initiatiefnemers: Familie Witwijk
Uitgevoerde maatregelen: lage temperatuurverwarming, Ledverlichting, Vloerisolatie, Dakisolatie , HR++-glas, Warmtepomp, Zonneboiler, Zonnepanelen, Gasloos.

Voor de elektriciteit en verwarming van hun vrijstaande woning uit de jaren '30, betaalt de familie Witwijk uit Borculo niet meer dan voor de kleine rijtjeswoning waar ze voorheen woonden. Het geld gaat echter nu niet meer elke maand naar de energieleverancier, maar wordt gebruikt voor rente en aflossing. "Een ouderwetse energierekening tikt behoorlijk aan in een gezin met drie kinderen. En het mooie hiérvan is dat deze kosten uiteindelijk wegvallen", zegt Sabine Witwijk.

“Toen we het huis gingen verbouwen hebben we meteen alles aangepakt", vertelt Sabine verder. "Omdat mijn vader in de branche werkt, ben ik grootgebracht met duurzaamheid. Ik vind het niet meer dan logisch dat je zuinig bent met energie. En we weten allemaal dat we binnen afzienbare tijd zonder gas moeten. Dus als je dan toch gaat verhuizen zou ik iedereen aanraden om dat als eerste te doen."

In de woonkamer begon de familie Witwijk met het weghalen van de oude houten vloer en het aanbrengen van een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. Inmiddels is het huis ook voorzien van spouwmuurisolatie, zijn het schuine dak en de plafonds op de verdieping geïsoleerd en is een deel van het glas vervangen door HR++-glas. Met Wiener Spritzen om de oude indeling na te bootsen. Zo zijn de ramen weer origineel, passend bij het huis. Andere ramen worden later aangepakt.

"Ook de gasleiding is er direct helemaal uitgegaan en we draaien nu op een warmtepomp en zonnepanelen", vertelt Sabine. Verder heeft de familie een zonneboiler geïnstalleerd, en veel ledverlichting. "Voordeel is wel dat we veel zelf hebben gedaan", vult de Jimi-Lee Witwijk aan. "Samen met mijn schoonvader heb ik het grootste deel van de verbouwing en ook het installatiewerk gedaan. Ook de warmtepomp, want ik zit in het vak. Voor de slaapkamers op de verdieping ben ik nog bezig met een systeem voor extra koeling, door middel van een ijswater-circuit."

De warmtepomp heeft een plek gekregen in het schuurtje, dicht bij waar de bodemlussen uit de grond komen. Daar vandaan gaat het verwarmingswater naar het huis. De familie Witwijk heeft, naast deels vloerverwarming, gekozen voor lagetemperatuurradiatoren. "Dat is wel iets anders dan de 'ouderwetse' radiatoren", vertelt Sabine, "Het geluid en de warmte zijn anders.”

Bezoekers zijn welkom op de Duurzame Huizenroute-dag. Sabine: “Zowel mijn man als mijn vader zijn degenen die de handige toepassingen hebben bedacht. Ze vertellen je graag hoe ze te werk zijn gegaan. En ik kan je vertellen over mijn ervaringen met de duurzaamheidslening, want daar zaten nog wat haken en ogen aan."