Beek: Verduurzamen met behoud van karakter

Waar: Peeskesweg 9, 7037 CH Beek
Soort locatie: woning
Initiatiefnemers: Louis en Nicole
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Warmtepomp, Zonnepanelen

Wat is maximaal haalbaar en uitvoerbaar voor een woning uit 1920, vroegen Louis en Nicole zich af toen ze eind 2016 hun woning aan de Peeskesweg in Beek kochten. Ze gingen op zoek naar betaalbare oplossingen. " De gekozen oplossing is op dit moment de best haalbare voor een bestaande woning”, vertelt Louis. "Maar het gevoel dat we bewust ons huis verwarmen is goud waard".

"We zijn geen klimaatpuristen", vertelt Louis verder. “We vliegen en we rijden nog met een benzineauto. Dit is naar mijn idee niet erg, zolang het maar een bewuste keuze is. Wel eten we nauwelijks nog vlees, maar dat is ook een gezondheidsgedachte. Voor het huis hebben we wél voor een duurzame aanpak gekozen. Om zo toch een steentje bij te dragen aan minder gebruik van fossiele brandstoffen en minder CO2-uitstoot.”

Het financiële plaatje werd uiteindelijk een investering van rond de 25.000 euro. Of het allemaal rendabel is? Louis denkt van niet: "De terugverdientijd is erg lang. Door de lage gasprijs is het economisch nog niet interessant." Maar dat vindt hij niet zo van belang. "Je maakt op een gegeven moment een keuze voor wat je belangrijk vindt. En het gevoel dat we er over hebben is heel goed en het comfort is hoog", vinden Nicole en Louis.

Met deze investering is de woning uit 1920 helemaal aangepakt: met dakisolatie, gevel- en spouwmuursiolatie en een luchtwater-warmtepomp, in combinatie met een HR-ketel voor de koudste winterdagen én voor het warme water. De stroom voor de warmtepomp wordt opgewekt met eigen zonnepanelen. Niet op het dak van het karakteristieke huis dat in een prachtige bosrijke omgeving ligt. Dat vonden Louis en Nicole niet mooi. "We hebben ze in de tuin laten plaatsen. Ze geven hier wel minder opbrengst, maar toch voelt dit beter. Zo bleef het karakter van ons huis behouden”, vertelt Louis.

Het goede gevoel was er overigens niet direct. Tijdens de verbouwing ontstond twijfel of de investeringen wel zinvol waren, vertelt Louis. "Daarom zijn we te rade gegaan bij een onafhankelijk specialist. Zijn eerste vraag was waarom wij deze installatie wilden. Ons antwoord was dat we duurzaam wilden. Naar zijn mening was dat het beste (en misschien wel enige) antwoord." Dit inzicht was voor Louis en Nicole voldoende om verder te gaan met de verduurzaming van hun huis.

Tijdens de mooie lange zomers van de afgelopen jaren deden Louis en Nicole overigens nog de prettige ontdekking dat ze met de warmtepomp ook goed hun huis koel konden houden. "We hadden er van tevoren niet over nagedacht, maar het is heerlijk: in de zomer wordt het circuit van de warmtepomp omgedraaid en wordt er koelwater door de vloerverwarming geleid. Ons huis bleef lekker koel, een airco was niet nodig."

Zaterdag 2 november ben je tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute welkom om kijkje te komen nemen.