Aalten: In 2007 al nieuwbouw zonder gas

Waar: Laan van Kobus 13, 7122 TJ Aalten
Soort locatie: woning
Initiatiefnemers: Dirk en Leni Franssens
Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas /, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos

Twaalf jaar geleden was een warmtepomp in een nieuwbouwwoning nog verre van standaard. Dirk en Leni Franssens waren echter hun tijd vooruit en zochten toen al een alternatief voor de traditionele cv-ketel met radiatoren. Gelukkig werkte de aannemer goed mee.

Al was het huis goed geïsoleerd, Dirk en Leni Franssens wilden echt een stap verder gaan. "Het was wel een experiment", geven ze aan. "Maar wij waren ons bewust van het belang en de mogelijkheden om zonder gas te wonen." Samen met de aannemer bespraken ze de opties voor CO2-gestuurde ventilatie, vloerverwarming, een warmtepomp inclusief koelfunctie en zonnepanelen. De aannemer zag het ook wel zitten en alles kon soepel worden geregeld.

Voor de warmtepomp werden drie diepteboringen gedaan, om zo warmte uit de bodem te kunnen benutten. Op het dak van het huis liggen 14 zonnepanelen. Daarmee zijn Dirk en Leni net niet energieneutraal. Zij betalen nog zo'n 7 euro per maand aan energiekosten. Het is maar een minimaal bedrag. Ze zijn er nog niet helemaal over uit of ze hiervoor nog wat extra zonnepanelen zullen laten plaatsen.

Ondanks dat ze vanaf het begin wisten dat ze geen gas gingen gebruiken, is de woning nog wel aangesloten op het gasnet. Gewoon omdat het een wettelijke verplichting was. Wel is direct de gasmeter weggehaald. In hun situatie kon dat nog zonder kosten. "Met de waarschuwing dat we dan moesten betalen als we alsnog gas wilden hebben", vertelt Dirk. Alsof ze daar ooit nog voor zouden kiezen.

Benieuwd naar de ervaringen van Dirk en Leni, kom dan langs tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute op 2 november!